2 Nisan 2014 Çarşamba

OTİZM VE STEREOTİPİK HAREKETLER

NOBODY NOWHERE ADLI KİTABIN YAZARI YÜKSEK FONKSİYONLU OTİZM TANISI OLAN DONNA WİLLİAMS 'IN KALEMİDEN TEKRARLAYICI HAKETLERİN ONA GÖRE İÇERDĞİ ANLAM....

Bilindiği üzere otizm tanısı almış çocukların tekrarlayıcı hareketleri vardır.  Onlar için bir anlam taşıyan bu davranışlar, bizler için hiç birşey ifade etmez. DONNA WİLLİAMS   yüksek fonksiyonlu bir otistik. Uzun mücadelelerden ve yıllardan sonra kendi dünyasını  tanımayı başarmış. Su anda bir üniversitede  öğretim görevlisi ve uzmanlık alanı otizmli çocuklar.NOBODY NOWHERE kitabında bu  hareketlerin kendisi için ne demek olduğunu anlatmaya çalışmış..

Nesneleri Eşlemek: Nesneler arasında bağ kurmak, iki yada daha fazla nesne arasında ilişki olabileceğini ispat etmek. Bu ilişkiyi nesneler arasında inkar edilemeyecek bir şekilde görmek bana bir gün dünyada  herkesin bu ilişkinin varlığını kabul edeceğinin ümidini veriyordu. Ben her zaman nesneler dünyasındaydım.

Nesneleri Sıralamak:  Aidiyetin varlığını ispat etmek. Kendime; dünya içinde bulunduğum bu özel ve yadsınamaz yere uyduğum ve ait konusunda ümit  vermek. Ayrıca bir düzen yaratmak ve dünyanın çok kapsamlı, çok karmaşık olduğunu sembolik olarak ifade etmek.

Düzenlemeler :  Süreklilik. Ben etrafımda ki karmaşık ortamda, kendime güvenli bir yer bulana kadar olayların aynı kalacağının garantisini sağlamak.

Sürekli Göz Kırpıştırmak : Olayları yavaşlatmak, olayları film kareleri gibi yaparak daha az korkutucu olmalarını sağlamak. Işığı çok hızlı açıp kapamak da benzer amaçla yapılan bir hareket.

Işıkları Açıp-Kapamak : Yukarıdakine ek olarak;  açıp kapama sesi, zil yada müzik sesinde olduğu gibi benim dışında gelişen olaylarla kişisel olmayan bir bağdı. Dokunmak mutluluk ve güven verirdi.bir olayda ne kadar düzen ve tahmin edilebilirlik varsa o kadar güven vericidir.

Nesneleri Sürekli Düşürmek : Özgürlük. Özgürlük için kaçmanın mümkün olduğunu ispat etmek sembolik olarak, güzel duyguların açık bir şekilde kişiye geçme ve bu duyguların korkmadan içinden çıkmasına izin verme özgürlüğü.

Zıplamak, Bir  Ayaktan Diğerine Sallanmak : kişinin kendi vücudunu ritme sokma yolu. Ben her zaman dünya ile kendi aramda karanlık bir perde olduğunu düşündüm. Bu hayali karanlığın diğer tarafına geçmek oldukça zordu ve bir ayaktan diğerine geçmek birinin hazırlanmam için bana verdiği start gibiydi. “hazır, pozisyon al, karanlık taraftan diğer tarafa atla” ilginçtir diğer kişi talimat verdiğinde ben atlamak için çok korkuyor oluyordum. Bir keresinde, son anda atlamaktan çok korktuğum için bacaklarımı dosdoğru çarparak  çitlerin üzerinden atlamıştım.

Kafa sallamak, Objeleri Çevirmek : güvenlik ve başarma duygusu sağlar. Böylelikle içinde bulunulan kaygı, gerginlik dolaysıyla korkunun azalmasını sağlar. Hareketlerin sıklığı artıkça yaşanan duygu o kadar kuvvetlenir.

Gülme : Genellikle korku,  gerginlik ve kaygının bastırılması. Gerçek duygularım direkt bir şekilde hoşnutluğumu ifade edemeyeceğim kadar korunaklıydı ve başkaları tarafından gülme olarak anlaşılıyordu.

El Çırpmak : El çırpmak her zaman içimde ki hoşnutluğun daha iyi bir ifadesidir. Aynı zamanda el çırpma bitişinde bir ifadesidir. Bir aktivitenin bitip diğerine geçilebileceğinin sinyalidir. Bazen  içinde olup çıkamadığım bir hayalden kurtulmak için bir girişim olarak kullanıldığı da olabilir.